Destinationer och resorSvenskarna som befolkning reser i allt större utsträckning och världen är många gånger inte främmande. Det är en sanning med modifikation i och med att resmålen tenderar att vara desamma för många resenärer från norden. Platser som Thailand, Malaga, Paris, Phuket, Australien och Japan är inte ovanliga. Inte heller USA dit många varje år beger sig. För att hitta inspiration och uppleva någonting som under flera år varit uppskattat om än inte helt vanligt, är Kuba ett tips!

Utforska Havanna

Detta är en stad som kanske inte alltid utmålats som det självklaraste av resmål, men faktum är att det är riktigt underskattat som turiststad och resmål! Längtar du kanske tillexempel till varmare breddgrader? Då är Havanna perfekt för dig! Här är det nämligen upp till 30 grader i januari! Havanna är huvudstad på Kuba. Landet ligger i Karibien, som även kallas Västindien. Namnen syftar bägge på den kedja av öar som ligger öster om det Nordamerika, och man kan säga att ögruppen ligger mitt emellan syd och Nordamerika, och skiljer Karibiska Havet från Mexikanska golfen. De andra öarna är Antillerna, Bahamas och Turks- och Caicosöarna.

Flygresan från Sverige är med andra ord relativt lång, mellan 12-14 timmar inklusive åtminstone ett byte. Men vi kan garantera att det är väl värt den långa resan! Förutom den synnerligen behagliga temperaturen mitt i det som vi kallar vinter, är Havanna en plats som erbjuder både den inbitna storstadsråttan något utöver det vanliga, samt en omedelbar närhet till strandliv och kravlös avkoppling. Väl i staden kommer du att nästan uppleva det som att du rest i tiden! På gatorna rullar gamla 50-talsbilar omkring titt som tätt, och vackert utsirade byggnader från andra sidan seklet. Havannas äldsta stadsdelar grundades redan på 1500-talet och finns med på Unescos världsarvslista.

I Havanna finns även det anrika hotellet Hotel Nacional de Cuba. Det ligger så centralt i staden man överhuvudtaget kan komma, uppe på en höjd med en fantastisk utsikt över staden och hamnen. På detta anrika hotell har stora namn som Ava Gardner och Frank Sinatra huserat, på sin tid.

Hemmingway

Den berömda författaren Ernest Hemingway hade ett par av sina favoritställen i Havanna, nämligen den anrika fisk och skaldjursrestaurangen La Floridita, eller cocktailbaren La Bodeguita del Medio. Havanna är helt enkelt en stad där historiens och populärkulturens vingslag känns av på flera sätt! Är du sugen på strandliv som dessutom inte betyder att du måste göra en dagsutflykt för att komma dit, har du även då hittat helt rätt! Stranden ligger enbart 20 minuter från stadskärnan. Här kan du med andra ord få det bästa av två världar – som dessutom ligger granne med varandra och bägge är underbart sköna!